Bow logo

Blog

Leren én werken

< Terug naar overzicht
Gat tussen lesstof en praktijk

Wij zijn grote voorstander van een studie volgen en tegelijkertijd werken in een bedrijf. We merken dat dit een verschil kan maken in onze sector. Nu, maar zeker ook voor de toekomst. Wellicht dat dit het gat tussen lesstof van de opleiding en de praktijk bij bedrijven minder groot maakt.

Om lesstof en de praktijk beter op elkaar aan te sluiten, is een betere samenwerking nodig tussen bedrijfsleven en scholen. Het grootste gat is waarschijnlijk de techniek die 2 jaar voor loopt op de lesstof. Er is ook een leegloop gaande van jeugd die zich interesseert voor de regeltechniek.

Onze stagiair Rinze Verhoeven is een voorbeeld van hoe je de techniek in de praktijk sneller eigen maakt. Dit komt o.a. doordat hij een BBL-traject volgt. De combinatie werken en leren is een goede voorbereiding op het werkende leven na de opleiding.

Goede voorbereiding

Rinze Verhoeven, student ICT Systeembeheer MBO niveau 4: “Wat ik hier bij Jaro Controls leer, dat kun je gewoonweg niet op school leren. Hier leer ik o.a. toekomstgericht werken. Van alles wat ik hier mag doen, leer ik een stuk meer dan wat ik lees in de studieboeken. Bepaalde situaties kun je simpelweg niet nabootsen op school. Bijvoorbeeld klanten met problemen die ik telefonisch moet oplossen of een server online krijgen waar een website op gehost moet worden.”

Verschil opleiding en Jaro Controls

“De lesstof op school is vooral servergericht. Hier bij Jaro Controls is het meer toepassingsgericht op gebouwen en de toekomst. Ik leer tevens om het klimaat te optimaliseren in gebouwen. Om het klaar te maken voor het komende klimaat. We zijn bezig met het zo duurzaam en zuinig mogelijk realiseren.”

Hoe is de overgang van opleiding naar het bedrijfsleven?

“Het valt op zich mee om de werkzaamheden eigen te maken. Komt mede doordat ik zelf initiatief neem en Jaro Controls mij ook echt iets te doen geeft. Het begint al bij de stage in tweede leerjaar. Met een bak koffie halen en toekijken, komen we er niet. Zowel wij als studenten, maar ook de toekomst van de bedrijven. Zij hebben er baat bij om de studenten zoveel mogelijk te leren. Zij kunnen zomaar eens de werknemers van jouw bedrijf in de toekomst zijn!”

Wat kunnen stagebedrijven doen?

“Het helpt enorm om in je stages veel verantwoordelijkheid te krijgen, veel zelf te ontdekken en opdrachten te krijgen om van te leren. Zoals een Gatemanager softwareplatform koppelen aan de Cloud. Ga als bedrijf [en opleidingsinstituut] meer BBL-trajecten aan.”

Wat kan een opleidingsinstituut doen?

“Waarin een opleiding nog kan groeien, is een module over duurzaamheid. Zodat we in de opleiding ook toekomstgericht leren denken en werken. Dit is ontzettend waardevol, omdat dit de toekomst is. ICT heeft hier een belangrijke rol in.”

Wat kunnen studenten doen?

“Als student moet je duidelijk aangeven wat je wilt leren. Echt initiatief tonen. Maak een opleidingsplan. Evalueer of de stage je genoeg leert en of je de rest kunt bijbenen op school.”