Meet- en Regeltechniek

Bow logo

Met onze jarenlange ervaring zorgen wij ervoor dat verschillende meet- en regeltechnieken optimaal functioneren en dat de koppeling tussen de meettechniek en regeltechniek simpel en eenvoudig wordt.

Wat is meet- en regeltechniek?

Onder meet- en regeltechniek worden alle technieken geschaard die worden gebruikt voor het meten en regelen van dynamische systemen (een systeem met een ‘geheugen’). Meet- en regeltechniek kun je in principe opsplitsen in:

  • meettechniek
  • regeltechniek

Meettechniek

Meettechniek is een verzamelnaam voor verschillende technische systemen waarmee metingen kunnen worden gedaan. Denk hierbij aan temperatuurmetingen en drukmetingen. Met meettechniek wordt simpel gezegd informatie verzameld zoals de temperatuur in een bepaalde ruimte.

Regeltechniek

Regeltechniek is de techniek die er voor zorgt dat een bepaalde werking wordt uitgevoerd. Waar bij meettechniek de temperatuur in een bepaalde ruimte wordt gemeten regelt regeltechniek de temperatuur in deze temperatuur. De informatie van de meettechniek naar de regeltechniek wordt meestal met behulp van software over gebracht.

Een voorbeeld van meet- en regeltechniek

Een voorbeeld, in een bepaalde ruimte moet het altijd 20 graden zijn. Met de meettechniek kun je de temperatuur meten. Speciale software geeft continu de gemeten temperatuur door aan de regeltechniek. Op het moment dat de regeltechniek via de software de informatie krijgt dat de temperatuur in een bepaalde ruimte onder de 20 graden komt, gaat de regeltechniek er voor zorgen dat de verwarming gaat draaien zodat ruimte weer wordt verwarmd tot 20 graden.

Complexiteit meet- en regeltechniek

Bij meet- en regeltechniek is het van belang dat alle verschillende facetten goed functioneren en communiceren. Wanneer we het voorbeeld er weer bij pakken moet de thermometer goed worden geijkt zodat deze ook de juiste temperatuur meet. Daarnaast moet de thermometer natuurlijk ook goed geplaatst worden zodat deze ook de daadwerkelijke temperatuur in de ruimte kan meten.

Als de meettechniek optimaal is ingericht komt de volgende uitdaging, de thermometer moet kunnen ‘praten’ met de regeltechniek. Special ontwikkelde software vertaald wat de thermometer zegt en geeft dit door aan de regeltechniek.

Nadat de regeltechniek de juiste informatie heeft ontvangen kan hij de processen in gaan zetten. Ook hierbij is het weer van belang dat de regeltechniek goed is ingesteld.

Jaro Controls, meet- en regeltechniek

De experts van Jaro Controls zorgen er dagelijks voor dat verschillende meet- en regeltechnieken goed kunnen functioneren en dat ze met behulp van speciale software ook met elkaar kunnen communiceren. Hierbij maken de experts van Jaro Controls van de nieuwste technieken en ontwikkelingen zoals de sensoren van IPF Sensortechniek en de beveiligde Secomea verbinding. Meer weten over meet- en regeltechniek en de mogelijkheden die Jaro Controls u te bieden heeft? Neem dan vrijblijvend contact op.

Contact